Manifestacija “Žetva i vršidba u prošlosti” 2.7.2016.

U organizaciji Turističke zajednice grada Županje, 02. srpnja 2016. godine na imanju “Papuškin stan” (Savska 31 u Županji) održati će se 14. manifestacija “Kruh naš svagdašnji – žetva i vršidba u prošlosti.

Poslovi vezani za običaje žetve i vršidbe žita jedni su od većih i važnijih poslova koji su se utkali u društveni, ali i kulturni život Slavonaca. Vrijeme obavljanja poslova, tip tradicijske narodne nošnje, objedi i posebnost obavljanja poslova na način kojim su se služili naši stari prije sto godina, karakteristike su običaja žetve, a i okosnica ove manifestacije.

Žetva i vršidba Županja 2016.

Sa svrhom očuvanja kulturne baštine i običaja Slavonije te željom da se otrgne od zaborava starinski način žetve, za sve posjetitelje ove nesvakidašnje i jedinstvene manifestacije u Hrvatskoj, pripremaju se tradicionalna žetvena jela te vjerni prikaz žetve, odnosno prikaz ručnog košenja pšenice na način kojim su se služili naši stari sredinom prošlog stoljeća, prikaz vezanja snoplja, snašanja snopova i na kraju vršidbe sa starim strojevima (dreš, levator, traktor).

Cilj manifestacije je stvoriti turistički proizvod “Od zlatnog zrna do kulina” te osigurati dodatne prihode izlagačima u okviru Žetvenog sajma. 

Posjetitelji manifestacije mogu uživati u prikazu žetvenih običaja – prikaz vezanja snoplja, snašanja snopova i na kraju vršidbe s pomoću starih strojeva u radnim tradicijskim nošnjama te bogatoj ponudi tradicionalnih jela s doručkom u njivi na slamnatom stolu. Prikaz žetve i vršidbe u prošlost odvija se cijeli dan po pojedinim dijelovima na polju. Žito kose brojne vrijedne ruke i to članovi i članice  s područja županjske okolice, te članovi konjogojskih udruga koji se skupljaju u oblik zajedničkog rada koji hrvatska tradicijska kultura poznaje pod nazivom Moba.

Više na: visitzupanja/zetvaivrsidba

Program Žetva 2016. Županja

Pozivamo sve zainteresirane pojedince i grupe da zajedno s nama dožive ljepotu žetvenih običaja !