15. Manifestacija “Kruh naš svagdašnji – Žetva i vršidba u prošlosti” 01.07.2017.

U organizaciji Turističke zajednice grada Županje, 01. srpnja 2017. godine u krugu tvornice Same Deutz-Fahr Žetelice d.o.o.(Industrijska 5 u Županji) održati će se 15. manifestacija “Kruh naš svagdašnji – Žetva i vršidba u prošlosti”.

Poslovi vezani za običaje žetve i vršidbe žita jedni su od većih i važnijih poslova koji su se utkali u društveni, ali i kulturni život Slavonaca. Vrijeme obavljanja poslova, tip tradicijske narodne nošnje, objedi i posebnost obavljanja poslova na način kojim su se služili naši stari prije sto godina, karakteristike su običaja žetve, a i okosnica ove manifestacije.
Untitled collage

Sa svrhom očuvanja kulturne baštine i običaja Slavonije te željom da se otrgne od zaborava starinski način žetve, za sve posjetitelje ove nesvakidašnje i jedinstvene manifestacije u Hrvatskoj, pripremaju se tradicionalna žetvena jela te vjerni prikaz žetve, odnosno prikaz ručnog košenja pšenice na način kojim su se služili naši stari sredinom prošlog stoljeća, prikaz vezanja snoplja, snašanja snopova i na kraju vršidbe sa starim strojevima (dreš, levator, traktor).

Cilj manifestacije je stvoriti turistički proizvod “Od zlatnog zrna do kulina” te osigurati dodatne prihode izlagačima u okviru Žetvenog sajma. 


PROGRAM:

09.00 – Žetveni sajam

10.00 – Šokački doručak u njivi na slamnatom stolu

11.30 – Dodjela pehara za tradicionalne kooperante Poljoprivredne zadruge Napredak

12.00 – Prikaz Žetve i vršidbe na starinski način

13.00 – Žetveni ručak, vožnja zaprežnim kolima, nastavak žetve i zabavni program uz tamburaše

20.00 – Završetak žetvenog dana


plakat-zu-2017-1

Posjetitelji manifestacije mogu uživati u prikazu žetvenih običaja – prikaz vezanja snoplja, snašanja snopova i na kraju vršidbe s pomoću starih strojeva u radnim tradicijskim nošnjama te bogatoj ponudi tradicionalnih jela s doručkom u njivi na slamnatom stolu. Prikaz žetve i vršidbe u prošlost odvija se cijeli dan po pojedinim dijelovima na polju. Žito kose brojne vrijedne ruke i to članovi i članice  s područja županjske okolice, te članovi konjogojskih udruga koji se skupljaju u oblik zajedničkog rada koji hrvatska tradicijska kultura poznaje pod nazivom Moba.

Pozivamo sve zainteresirane pojedince i grupe da zajedno s nama dožive ljepotu žetvenih običaja !