KRUH NAŠ SVAGDAŠNJI – ŽETVA I VRŠIDBA U PROŠLOSTI

4. srpnja 2015. godine
Županja

Već 13. godina za redom, prve subote u mjesecu srpnju, Turistička zajednica grada Županje organizira nesvakidašnju manifestaciju i svojevrsnu turističku atrakciju pod nazivom “Kruh naš svagdašnji-žetva i vršidba u prošlosti”. Manifestacija će se ove godine održati 4. srpnja u Županji na imanju „Ilijin i Rezin stan“ s ciljem očuvanja kulturne baštine i običaja Slavonije te željom da se otrgne od zaborava starinski način žetve.

Odjeknu tada pozlaćenim žitnim poljem žetelačke pjesme, zabijele se oplećci, zabljeskaju kose i srpovi. A onda između zelenih livada i kukuruzišta izrastu devetaci i krstovlje, pa se potom na prašnjavj leniji zaljuljaju vozovi, na guvnu izrastu gamare, zagrmi treš i zaklepeće levator. Pod žegom srpnja ne titra samo priroda. Zatitra i srce.

Za sve posjetitelje priprema se bogat gastronomski i zabavni program. Nezaboravni slavonski doručak na slamnatom stolu postavljenom u polju s neizostavnim slavonskim specijalitetima – kulinom, kulin sekom, kobasicom, čvarcima, domaćim sirom i kruhom iz krušne peći, te nesvakidašnji guščji paprikaš – tradicionalno žetveno jelo.

Vrijedna radna skupina - moba

Posjetitelji se mogu i sami aktivno uključiti – zasukati rukave te se okušati u žetvenim poslovima i uz pomoć baća i snaša kositi, vezati snoplje, razgledati starinske strojeve, voziti se zaprežnim kolima, razgledati Žetveni sajam, sudjelovati u brojnim radionicama i prikazima starih zanata… Stariji će se prisjetiti svoga djetinjstva i mladosti u Ravnici, a mlade generacije će saznati kako su njihovi preci s puno truda i teškim radom svojim obiteljima ali i cijeloj zemlji osiguravali kruh naš svagdašnji, te se zabaviti igrajući dječje čobanske igre.

Dođite u Županju i dopustite da vas obuzme dah tradicije i narodnih običaja!

Sva događanja možete pratiti putem službene facebook i web stranice Turističke zajednice grada Županje.

INFORMACIJE: TURISTIČKA ZAJEDNICA GRADA ŽUPANJE

Veliki kraj 66, 32270 Županja Tel/Fax: +385 (32) 832 711 e-mail: tz-zupanja@vk.t-com.hr

Žetva i vršidba u prošlosti u Županji

Žetva i vršidba u prošlosti u Županji