Krenite putem Ceste zlatne niti i doživite Slavoniju kraj Save

Jeste li znali da između Gunje i Drenovaca postoji jedno od najstarijih Gospinih svetišta – Svetište Gospe Šumanovačke. Ovo marijansko svetište drugo je po starosti u Đakovačkoj i Srijemskoj biskupiji.  U okruženju crkve nalaze se objekti za vjernike i svećenike izgrađeni za sadržaje koji se odvijaju tijekom godine. Stotinjak metara od crkve je u zaštićenom dijelu hrastove šume kapelica i bunar s ljekovitom vodom.
Tradicionalno se na Gluhu nedjelju – Petu korizmenu obilježava početak hodočašća u godini ili kako vole vjernici reći “otvara se Gospino svetište u Šumanovcima”, koje posjećuju brojni hodočasnici. Izdan je CD pod nazivom „Šumanovci sveto mjesto mira“ te knjiga „Hodočasniku u Šumanovce“. Preporučujemo da svakako posjetite ovo Svetište, vrlo specifično, smješteno u šumi hrasta lužnjaka. Nezaboravno je to iskustvo prošetati šumom, stazom križnog puta i ne ostati zapanje snagom i veličinom stoljetne šume koja je dio Spačvanskog bazena – najvećeg takve vrste u ovom dijelu Europe.
Duboko udahnite u šumi, dobro osluhnite pjev ptica i svakako sa sobom kući ponesite vodu iz bunara, za koju kažu da liječi i čini čuda. Ugodno društvu tijekom boravka u Gunji mogu vam biti članice Udruge “Zlatne niti Gunje”, koje će vam ispričati o svojim aktivnostima ali i o prošlogodišnjim događajima i katastrofalnim poplavama koje su pogodile ovaj kraj, ali i price o snazi, hrabrosti i požrtvovnosti Posavskog čovjeka – čovjeka snažnog duha i velikog srca.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA