Jedinstveni prikaz slavonskih žetvenih običaja

Oživljavati duh i dah minulih vremena, u kojima su se pojedini seljački poslovi, poput žetve i vršidbe, doživljavali kao svetkovina, uvijek pobuđuje snažne osjećaje. Manifestacija „Kruh naš svagdašnji-žetva i vršidba u prošlosti“ ima za cilj proslaviti život, razveseliti srca, ima za cilj zadržati vezu sa zemljom. Još jedan slavonski obrok radnici su prostrli na asuru i stolnjak nakon obavljenog posla

Niti ljetni vrući dani, niti nesnosne sparine ne mogu obuzdati osjećaje i misli. Naše se duše slade kada ugledaju žuto-zlatno klasje, vesele se kada začuju žito kako šapuće, a srca se propinju poput umiljatih i gizdavih konja. Oživljavaju se roditeljske priče, dječačke uspomene.

Prikaz žetve i vršidbe u prošlost odvija se cijeli dan po pojedinim dijelovima na polju. Žito kose brojne vrijedne ruke, koje se skupljaju u oblik zajedničkog rada koji hrvatska tradicijska kultura poznaje pod nazivom Moba. Mobu čine snaše, baće i djeca iz Hrvatske (Županja, Štitar, Bošnjaci, Gradište, Kruševica) iz Bosne i Hercegovine (Udruga Stara sinija iz Gornjih Hrgova i Hrvatsko kulturno društvo Napredak iz Lukavca) te Udruga bunjevačkih Hrvata iz Subotice – koji njeguju žetvene običaje Hrvata više od sto godina.

 

Za vrijeme košenja bilo je veselo, a rukovadelje su bile vješte i s kosama

Radnici su uhvatili predah od žetveOsim vjernog prikaza nekadašnje žetve, manifestacija donosi bogat zabavni i gastronomski program – uključujući tradicionalna žetvena jela i jedinstveni žetveni ručak – guščji paprikaš.

Posebna atrakcija za posjetitelje su starinski strojevi poput dreša, levatora, trijera a svakako treba iskoristiti priliku i provozati se u zaprežnim kolima naših konjogojskih udruga kroz slavonsku šumu. U okviru Žetvenog sajma, uz brojne izlagače raznih suvenira, prikazati ćemo kako se pekao kruh u krušnoj peći, kako se rade konjske orme te tradicijski instrument – tamburice. Vrijedne snaše prikazati će kako se rade ručni radovi i prandže za tkanje na stativicama. Zanimljiv program i za najmlađe – dječje čobanske igre i igre za posjetitelje, te vožnja u drvenom eko ringišpilu s 4 košare.

Gosti i sudionici Žetve i vršidbe u prošlosti uživali su u oblinom slavonskom doručkuDječaci su se natjecali u bacanju potkova na štap zabijen u zemlju

Cijena ulaznice samo 10,00 kn i uključuje šokački doručak na slamnatom stolu. Ulaznice se mogu kupiti u Turističkoj zajednici grada Županje (Veliki kraj 66, u prizemlju Gradske knjižnice Županja) i poslovnicama Poljoprivredne zadruge Napredak Županja.

Dobro došli u Županju na žetvu i vršidbu u prošlosti!