Jedinstveni prikaz slavonskih žetvenih običaja

Oživljavati duh i dah minulih vremena, u kojima su se pojedini seljački poslovi, poput žetve i vršidbe, doživljavali kao svetkovina, uvijek pobuđuje snažne osjećaje. Manifestacija „Kruh naš svagdašnji-žetva i vršidba u prošlosti“ ima za cilj proslaviti život, razveseliti srca, ima za cilj zadržati vezu sa zemljom.

Copy of LETAK žetva 2008Niti ljetni vrući dani, niti nesnosne sparine ne mogu obuzdati osjećaje i misli. Naše se duše slade kada ugledaju žuto-zlatno klasje, vesele se kada začuju žito kako šapuće, a srca se propinju poput umiljatih i gizdavih konja. Oživljavaju se roditeljske priče, dječačke uspomene.

Tako će biti i ove godine u okviru 14. manifestacije “Kruh naš svagdašnji-žetva i vršidba u prošlosti, 02. srpnja 2016. na imanju “Papuškin stan” u Županji. Prikaz žetve i vršidbe u prošlost odvijati će se cijeli dan po pojedinim dijelovima na polju. Žito će kositi brojne vrijedne ruke, okupljene u oblik zajedničkog rada koji hrvatska tradicijska kultura poznaje pod nazivom Moba. Mobu čine snaše, baće i djeca.

Manifestacija donosi bogat zabavni i gastronomski program – uključujući tradicionalna žetvena jela, kruh iz krušne peći i jedinstveni žetveni ručak – guščji paprikaš. Posebna atrakcija za posjetitelje i ove će godine biti starinski strojevi poput dreša, levatora, trijera a svakako treba iskoristiti priliku i provozati se u zaprežnim kolima naših konjogojskih udruga. U okviru Žetvenog sajma, izlagači će predstaviti svoje rukotvorine i suvenire.

Cijena ulaznice iznosi 50,00 kn.

Uz Tamburaški sastav “Đeram” i Blanku Došen uživajte u Županji na žetvi i vršidbi u prošlosti!