U Županji predstavljanje nacionalnog projekta Lijepa naša Sava®

Savskim sajmovima, na kojima se predstavljaju tradicijski obrti, zanati i rukotvorine te priređuju degustacije enogastronomskih specijaliteta savskoga kraja, nastoji se potaknuti svijest građana o važnosti povratka toj rijeci i iskorištavanja njezinih turističkih potencijala na temeljima održivosti. Projekt uključuje institucije na svim razinama, od državnih tijela do gradskih tijela Siska, Slavonskoga Broda i Županje te turističkih zajednica i muzeja u Zagrebu, Sisku, Slavonskome Brodu i Županji na lokalnoj razini, sa zajedničkim ciljem zaštite i promocije rijeke Save.

Deveto izdanje društveno odgovornoga projekta Lijepa naša Sava obilježit će brojna događanja u gradovima uz Savu ­– Županji, Zagrebu, Sisku i Slavonskome Brodu uz predstavljanje panoramskog spusta rijekom Savom, ekološko pekarskih proizvoda Crustum, odjeće i modnih dodataka Lijepa naša Sava, tradicionalnog natjecanja u pripravljanju ribljega paprikaša Fišijada te brojnih radionica za djecu i odrasle.

lijepa_nasa_sava_vizual_1920x1080

LIJEPA NAŠA SAVA – Savski sajam u Županji, 20. i 21. svibnja 2016.

Savski sajam u Županji prvi je ovogodišnji savski sajam kojim će 20. svibnja 2016. započeti projekt Lijepa naša Sava. U organizaciji Turističke zajednice grada Županje program u dvorištu Zavičajnog muzeja Stjepana Grubera i na savskoj šetnici obuhvatiti će sajam tradicijskih obrta, zanata i rukotvorina, prikaz radionica i degustaciju tradicijskih jela savskoga kraja.

Savski sajam u Županji - kolaž 1-2016Od 13:00 sati izlagači će u okviru sajma predstaviti svoje tradicijske proizvode, suvenire i etno kreacije uz prikaz bogate tradicijske baštine:

  • izrada zlatoveza i piktografije (Učenička zadruga „Klasje“ Županja)
  • predstavljanje izrade ružice za oglavlje udane žene i napjevi bećarca (Kulturno umjetnička udruga „Kristal-Sladorana“ Županja)
  • izrada ručnoga rada – šlinge i toleda (Udruga „Bošnjački šlingeraji“ Bošnjaci)
  • izrada etno frizura (Kulturni centar „Gatalinka“ Vinkovci)
  • tradicionalna izrada sapuna (Snaše, Štitar)
  • čijalo perja (Kulturno umjetničko društvo „Tomislav“ Županja)
  • šaranje tikvica (šarači tikvica iz Bošnjaka)
  • predstavljanje autohtone pasmine pasa hrvatski ovčar (Kinološka udruga Županja)

I ove će se godine u organizaciji Hrvatskih voda održati edukativne laboratorijske radionice, likovne radionice i eko-kviz. Najmlađi članovi KUU-e “Kristal-Sladorana” i KUD-a “Tomislav” za vrijeme trajanja sajma crtati će motive grada, rijeke Save i Zavičajnog muzeja – graničarskog čardaka.

U 14:00 sati u Zavičajnom muzeju Stjepan Gruber održati će se konferencija za medije na kojoj će sudjelovati predstavnici partnera projekta iz Hrvatskih voda, Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva turizma, Međunarodne komisije za sliv rijeke Save, Grada Županje i Coca-Cola Hrvatska HBC-a.

U okviru programa Savskog sajma u Županji sve posjetitelje očekuje bogata gastro ponuda savskih jela koju će pripremati snaše, članovi Lovačke udruge „Gaj“ iz Županje i članovi Športsko ribolovne udruge „Sava“ iz Županje. Posjetitelji će se također moći provozati u zaprežnim kolima i fijakeru Konjogojske udruge „Stari Graničar“ iz Županje. U popodnevnim satima Savskom sajmu u Županji pridružiti će se glumci u okviru Dana grada domaćina 23. Festivala glumca. Sve će prisutne do večernjih sati zabavljati Tamburaški sastav “Begeš”.

Savski sajam sa izlagačima tradicijskih proizvoda održati će se i u subotu, 21. svibnja od 9:00 do 13:00 sati na savskoj šetnici.

Kolaž Lijepa naša sava

Ciljevi projektapodizanje razine svijesti o vodnim bogatstvima Republike Hrvatske i potrebi zaštite voda, promicanje važnosti očuvanja okoliša savskoga kraja i njegove bioraznolikosti, poticanje kontinentalnog ekoturizma i neiskorištenih potencijala uz rijeku Savu na temeljima održivosti, poticanje uvođenja inovacija na temelju suradnje na ekološko-turističkim sadržajima s mladim, darovitim ljudima, podizanje svijesti o važnosti rijeke Save za sve vidove života hrvatskih stanovnika uz Savu, od društvenih, preko ekoloških do gospodarskih predstavljanjem velikog bogatstva i raznolikosti životnih aktivnosti uz Savu u prošlosti

Glavni pokrovitelj projekta Lijepa naša Sava: Coca-Cola HBC Hrvatska.
Više o samom projektu na: www.lijepanasasava.hr