“Cesta zlatne niti” dobitnik Zlatne povelje „Suncokret ruralnog turizma Hrvatske“

Tematski turistički put pod nazivom “Cesta zlatne niti, osvojio je 1. mjesto i Zlatnu povelju u kategoriji ruralno-turistički projekti koju organizira udruga „Klub članova Selo“ i tvrtka „Eko Etno Grupa“.  “Suncokret ruralnog turizma Hrvatske”, jedinstveni je godišnji nacionalni projekt ocjenjivanja turističkih seljačkih obiteljskih gospodarstava, poduzetnika u ruralnom turizmu, ruralno-turističkih projekata i manifestacija, te tradicijske gastronomije ruralnih područja Republike Hrvatske.

Svečana dodjela nagrada održati će se u utorak, 15. prosinca 2015. godine s početkom u 12:00 sati, u ORIS – kući arhitekture u Zagrebu.

bus u sumrakProjekt “Ceste zlatne niti” na natječaj su prijavili Vukovarsko-srijemska županija i Turistička zajednica Vukovarsko-srijemske županije, na prijedlog Turističke zajednice grada Županje. Drugo je to u nizu priznanje za projekte Turističke zajednice grada Županje, budući da smo 2014. godine osvojili Zlatnu povelju za osvojeno 1. mjesto za manifestaciju “KRUH NAŠ SVAGDAŠNJI-ŽETVA I VRŠIDBA U PROŠLOSTI” u kategoriji ruralno turističke manifestacije u Hrvatskoj.

 

Projekt “Cesta zlatne niti” svečano je otvoren 29. svibnja 2009. godine. Ovaj novi proizvod pokrenula je Turistička zajednica grada Županje uz potporu Ministarstva turizma kroz program  poticanja razvoja tematskih turističkih putova u RH te podržala Hrvatska turistička zajednica kroz programe potpora turističkim zajednicama na turistički nerazvijenim područjima.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Što je “Cesta zlatne niti”?

Kako bi svim posjetiteljima otkrila turističke potencijale očuvanih ruralnih vrijednosti slavonskih sela, Turistička zajednica grada Županje u jednu je cjelinu uklopila i povezala deset mjesta s područja Vukovarsko-srijemske i Brodsko-posavske županije. Zlatna nit je okosnica projekta, ona povezuje Županju, Štitar, Babinu Gredu, Cernu, Šiškovce, Gradište, Bošnjake, Vrbanju, Drenovce  i Kruševicu, te čitav niz značajki vezanih uz život u ravnici, u kojem svako mjesto ističe svoju posebnost i bogatstvo. Projektom su obuhvaćene udruge za izradu rukotvorina, obiteljska poljoprivredna gospodarstva, ugostiteljski objekti, smještajni kapaciteti i muzeji. Obilazak “Ceste zlatne niti” moguć je pješice, biciklom, automobilom ili autobusom, pojedinačno ili organizirano.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

S obzirom na obilježja, cesta je namijenjena svima koji žele iskoristiti izuzetnu priliku i upoznati tradiciju područja kojim cesta prolazi, uživati u izvornim proizvodima kao što su tradicijska jela, pratiti nastanak mnogobrojnih rukotvorina ili se aktivno uključiti u njihovu izradu (predenje vune, čijalo perja, tkanje, izrada narodne nošnje, šaranje tikvica, izrada zlatoveza, šlingeraja, proizvodnja suhomesnatih proizvoda, meda i voćnih rakija).

Osim u bogatstvu kulturne baštine, posjetitelji će duž ceste biti, naravno, upoznati i sa starinskim načinom života na selu, mogućnošću oblačenja znatiželjnih u tradicijsku narodnu nošnju, sudjelovanja u radionicama, vožnji zaprežnim kolima, uživati u seoskoj atmosferi, u izvornoj narodnoj pjesmi, plesu, nastupima folklornih skupina i slično. Na taj način želja nam je oživjeti stare zanate i obrte, zaboravljene običaje i tradicijske recepte.